Офиси в страната за коли под наем

 АВТОМОБИЛИ ПОД НАЕМ София

Централен офис

гр. София ж.к Борово
ул. "Невестина скала" 1 А

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

тел.: +3592 958 65 60
моб.: +359888 702 044
моб.: +359878 702 044
e-mail: val_kar@abv.bg

Офис Хасково

Коли под наем Хасково

Офис Хасково

Хасково

Бизнес сграда

"21ви век",

ет. 4, офис № 8

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

моб.: +359 87 870 20 44
e-mail: val_kar@abv.bg

офис Стара Загора

Коли под наем, Автомобили под наем, София, Слънчев бряг, Бургас ...

офис Стара Загора

Коли под наем

"Вал & Кар"

Стара Загора

 

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

моб.: +359878 702 044
e-mail: val_kar@abv.bg

офис Бургас

Коли под наем, Автомобили под наем, София, Слънчев бряг, Бургас ...

офис Бургас

Коли под наем

"Вал & Кар"

Бургас

 

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

моб.: (+359) 878 400 123
e-mail: val_kar@abv.bg

Офис Пловдив

Коли под наем, Автомобили под наем, София, Слънчев бряг, Бургас ...

офис Пловдив

Коли под наем

"Вал & Кар"

Пловдив

 

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

моб.: (+359) 878 400 123
e-mail: val_kar@abv.bg

Рент а кар в зимните курорти

Коли под наем в Банско, Автомобили под наем Банско, Рент а кар в България. Банско евтина кола под наем - икономичен клас, компактна кола, джип рент а кар Рент а кар в Боровец
Коли под наем в Банско, Автомобили под наем Банско, Рент а кар в България. Банско евтина кола под наем - икономичен клас, компактна кола, джип рент а кар Рент а кар в Пампорово
Коли под наем в Банско, Автомобили под наем Банско, Рент а кар в България. Банско евтина кола под наем - икономичен клас, компактна кола, джип рент а кар Рент а кар в Банско

 

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

Регионален исторически музей в Кърджали

Назад към Коли под наем Кърджали

 Много хора свързват думата туризъм с Източните Родопи. Причините за това са, от една страна забележителните природни дадености на региона, от друга гостоприемството на хората, а от трета световно известните археологически обекти като Перпериикон и Татул.
Връзката между всички тези елементи на материалната и духовна култура в района, е регионалният исторически музей на гр. Кърджали. Причината за това е фактът, че там се съхранява голяма част от миналото на този край, без познанието за което всеки посетител би се чувствал като чужд.
Музеят се намира в близост до центъра на града, до изходния път към гр. Хасково. Сградата е построена в началото на 20-те години на ХХ-ти век, по проект на проф. арх. Померянцев, преподавател в Художествената академия в Санкт Петербург. Както повечето музейни сгради в Българи и тази първоначалното е била създадена за друга цел. Идеята е била там да се помещава медресе (мюсюлманско духовно училище). Поради различните превратности на съдбата, това никога не се случва, но началният замисъл за функцията на сградата налагат нетипични, на пръв поглед, за нашите земи архитектурни решения. Доминиращи във фасадата са мароканските арки и детайли напомнящи архитектура на арабския свят. Поради уникалния си вид, сградата е обявена за паметник на културата с национално значение.

Експозицията на музея се състои от три раздела – Археология, Минералогия и Етнология. За всеки един от тях е отделен по един етаж.

На първия етаж е археологическата експозиция. Тя се състои от различни експонати от ранния неолит до зрялото средновековие (приблизително от 5 900 г. пр. Хр. до 1400 г. сл. Хр.).

Исторически музей - Кърджали археология
Подредена е хронологически, така че препоръчвам на посетителите следния маршрут из залите на музея:
От входа посетителят трябва да се насочи на ляво. Първата зала е с материали от неолитната епоха. В нея са представени находките от няколко обекта, между които от ранно неолитните селища в гр. Кърджали и Крумовград (5 900 – 5 700 г. пр. Хр.). Първият обект се намира в централната част на съвременния град. Той е открит случайно, при прокопаването на основи на жилищен блок. Дълбочината на която е регистрирана на 5 м. от съвременния терен. При разкопките са намерени различни жилищни и стопански постройки. Интересен е и фактът, че е открита и една от най-ранната „павирана улица” – застлана с речни и ломени камъни. В границите на селището са документирани и човешки останки, едни от най-старите откривани в България.
Находките от обекта са изключително интересни. Представени са куки за колан (направени от кост), керамични съдове, идолна пластика и т.н. Една от най-впечатляващите находки е малка свастика, изящно направена от зелен нефрит. Уникалността й е свързана с факта, че от тази част на Балканите няма находища на нефрит. Някои от учените са склонни да смятат дори, че суровина й е внесена от Китай. За момента това не може да се докаже. За съжаление този предмет често участва в международни експедиции и не винаги може да се види.
Обектът при Крумовград представлява селищна могила, намираща се в границите на града.
Исторически музей - Кърджали археология
Находките от нея са различни предмети от бита на праисторическите хора - съдове, идолна пластика, каменни сечива (брадви, тесли, длета), култови масички и т.н.
Втората зала е предназначена за находките от каменно-медната (4 800 – 4 200 г. пр. Хр.) и бронзова епохи (3 200 – до около 1 100 г. пр. Хр.). Те представят различни керамични, метални и каменни предмети. Основните обекти тук са Самоводене, Пчелари и др. Музеят може да се похвали притежанието на едни от най-ранните медни предмети в България и Европа като цяло.
В зала 2 е изложена и възстановка на част от селищната могила при село Самоводене (обектът се датира вероятно около 4 800 – 4 400 г. пр. Хр.). Тя показва откритите останки от постройка за обработката на каменни сечива, с намерените вътре оръдия на труда използваните за тази цел и керамични съдове. Показана е и част от отбранителната система на селището.
В третата зала са представени материали от желязната епоха (1 100 г. пр. Хр.– до около 44 г. сл. Хр.) и част от нумизматичната колекция на музея. Сред монетите са представени както такива на гръцките полиси (градове-държави) и техните колонии по Тракийското крайбрежие на Егейско море, така и техните имитации (печатани от местните племена).
Следващата зала е насочена към римската епоха в областта. Тук са представени находки от вила Армира (намираща се в близост до Ивайловград). Обектът е известен с пищната си декорация. Открити са мозайки, скулптури, архитектурни детайли и др.Римски катапулт Тук могат да се видят елементи от богатата й украса (различни мраморни пана украсени с растителни мотиви, модели на капители и колони). Редом с тях във витрини са представени и различни накити (от благородни метали), съдове, оръдия на труда и т.н. открити в Източните Родопи.
Тази зала води към коридор, в който е изложена времена експозиция с находки от последните разкопки на обекти от Кърджалийския край (предимно от Перперикон). В самото му начало, вляво, е представена автентична тракийска гробница, демонтирана от оригиналното си място.
Хронологическият подход в музея, води до залите с изложби от средновековието. Те се намират вдясно от главния вход. Представени са накити (пръстени, гривни, медальони, реликварии и т.н.), сечива, керамични съдове и др. Една от най-интересните зали е последната. Тя е насочена към военното дело на средните векове. Входът й е с решетка наподобяваща входа на замък. Изложени са различни елементи на нападателното и предпазното въоръжение като ризници, боздугани, стрели и т.н. За по-голям ефект има направена и възстановка на катапулт в мащаб 1:1.
В коридора, извеждащ от експозиция, са представени различни архитектурни детайли и копия от стенописите от различни обекти от района, като манастира „Свети Йоан Предтеча”.
Геоложката история на Източните Родопи е изключително интересна. В северната им част се откриват скали, изградени от вулканична пепел. Противно на това на юг преобладават различни метаморфни скали.
Исторически музей - Кърджали минерали

Някои от тях са се образували на стотици метри под морското равнище, а сега се издигат на стотици над него (като серпентинитите например) . Това е предпоставката за богатата експозиция от различни минерали представена на втори етаж на музея. Повечето от експонатите са с произход от Източните Родопи, но има и от други краища на България и света. Подобно на долния етаж и тук отделните зали са организирани тематично.

В първите две се намират полускъпоценни и скъпоценни камъни, рудни и нерудни материали. Преобладават минералите на силициева основа като ахат, аметист, опал, опушен кварц и т.н., но се срещат други не по-малко ефектни и впечатляващи кристали.
В третата са представени следите от различни растения и животни, запечатани в камъка. Могат да се видят, както листата на дървета, така и останките на древни животни (различни миди, корали и дори останки на риба). Етграфска сбирка - рало Впечатляващ е и опализираният дънер, запазил се след милиони години в земята (опализацията е процес на вкаменяване на органичната материя, в който тя се заема от SiO¬¬¬2 под формата на опал). Музеят притежава и колекция от хербаризирани растения.
Третият етаж е зает от етнографската експозиция на музея. Основно място в нея е отделено на характерните за този край занаяти и по-специално на тютюна. Това не трябва да ни учудва, като се има на предвид че и днес това е основната култура отглеждана от местните хора. На практика тук е представен целия процес на обработка – от низането и балирането до сушенето и крайни продукт. Обърнато е внимание и на млекопреработването, чрез представената възстановка на мандра.
На този етаж може още да се видят характерните за тази част на България народни носии. Колекцията е богата и представя мъжките и женски костюми на християни и мюсюлмани.
Регионалният исторически музей на Кърджали е с отворени врати за всеки желаещ да се запознае с изложеното по-горе. Представяме ви и фотоалбум с изложените находки в музея.

Регионален исторически музей в Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали
Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали Регионалният исторически музей на Кърджали


връщане на горе

Коли под наем в град Кърджали и пътничести трансфери

Рент а кар" Вал и Кар" предлага автомобили, ванове, микробуси, 4х4 и др. под наем в град Кърджали за три или повече дни. Договори от 1 ден не се обслужват на територията на град Кърджали.

Нашият автопарк е оборудван с нови коли, микробуси и автобуси на изгодни цени. Ние предлагаме добро обслужване от квалифицирани служители.

 

Офис Хасково

гр. Хасково

Бизнес сграда "21ви век",

ет. 4, офис № 8

моб.: +359 878 702 044
моб.: +359 878 400 123

Национален телефон за резервации: 0700 19 002

e-mail: val_kar@abv.bg

 

 

За допълнителни въпроси към нас моля, кликнете тук.

Партньори

 

 

Рент а кар в други градове

 

Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в град София
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Летище София
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар

Рент а кар в град Пловдив

Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Летище Пловдив
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в град Варна
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем летище Варна
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в град Бургас
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем летище Бургас
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Стара Загора
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Нова Загора
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в Старозагорски минерални бани
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в град Хасково
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Хасковски минерални бани
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар Раднево
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Гълъбово
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Кърджали
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в Казанлък
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Чирпан
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в Пазарджик

Коли под наем в други градове

Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Харманли
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Хисаря
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Мелник
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем в Благоевград
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Ботевград
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Димитровград
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Плевен
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар Сливен
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар Ямбол
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Коли под наем Капитан Андреево
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар Симеоновград
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Велико Търново
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Рент а кар в Габрово
Коли под наем, Автомобили под наем Ботевград, Автомобили под наем, рент а кар Евтин рент а кар във Велинград
Микробуси и автобуси под наем

 

 

коли под наем в